Niksar Mutfağı

Geleneksel Tokat-Niksar evlerinin en önemli özelliği evin en büyük odasından birinin mutfak olarak kullanılmasıdır. Mutfağa halk ağzıyla “Aşevi” ya da “Aşgana” denilirdi.

Odanın bir köşesinde yemek yapmaya ve çamaşır kazanı kaynatmaya yarayan yer ocağı bulunurken; diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve, salça, peynir ve yaprak saklanan kiler bulunur. Ayrıca kuru baklagil ve tahılın saklandığı bölmeli tahtadan yapılmış ambar vardır.

Yöremizde bugün bile yemekler çoğunlukla yer sofrasında yenmektedir. Mutfak ailelerde oturma odasıdır. Son derece zengin bir mutfağa sahip olan yöremizin yemeklerini şöyle sıralayabiliriz.

Çorbalar: Tarhana, Bacaklı Çorba, Helle Çorbası, Gendirme Toygası, Mısır Toygası, Katıklı Düğün Çorbası, Zoğallı ve Erikli Çorba, Tutmaç Çorbası, Köy Toyga Çorbası.

Yemekler: Tokat Kebabı, Yaprak Sarması, Cevizli Bat, Baklalı Yaprak Dolması, kabak Kabuğu Kavurması, Madımak, Pancar, Pehli.

Hamur İşleri: Çökelikli, Katmer, Cızlak, Yufka Böreği, Cevizli Çörek, Bişi, Leylek Giliği, Muhacir Böreği, Çarşaf Böreği.

Pilavlar: Mercimekli ve Fasulyeli Bulgur Pilavı, Keşkek.

Tatlılar: Yufka Tatlısı, Kuşburnu Reçeli, Kalburabastı, Dut Pekmezi, Sütlaç, Cevizli Baklava, Revani, İrmik Tatlısı, Lokma Tatlısı.

Tokat Kebabı

Nisan ayında yapımına başlanan Tokat kebabında kuzu eti kullanılıyor. Genelde Tokat bölgesinde üretilen çekirdeksiz patlıcan, domates ve yeşil sivri biber ile kuyruk yağı, kebabın olmazsa olmazı. Et, patlıcan, patates vs. şişe özenle takılıyor.

Tokat kebabına has yapılan çift yönlü fırında gürgen odunu kullanılıyor. Gürgen odunu is yapmıyor ve etin güzel pişmesini sağlıyor. Ateşte biraz pişen et fırının hazne denen arka kısmına alınıyor. Böylece daha düşük ateşte yavaş yavaş pişmesi sağlanıyor.

%d blogcu bunu beğendi: